Sunday, 5 March 2017

Dilema Pilih Program, Adik Nak Masuk U πŸ™‡

😊 Assalamualaikum 😊

Entry ni sangat sesuai untuk adik-adik lepasan SPM, STPM, Diploma, Matrik dan yang seangkatan dengannya... Semua yang mengimpikan untuk menyambung pengajian di peringkat lebih tinggi akan alami dilema nak pilih universiti dan program pengajian. Kena pulak yang dipilih tu memang minat si anak or minat ibu ayah yang nak anak tu sambung. Apa pun meh kita tengok sikit tips yang hakak nak share ni...


πŸ“Œ 
Paling penting program yang adik pilih tu layak dengan keputusan exam. (Lepas syarat laa)
Ingat, bukan cari kos or univertisi yang popular semata-mata. (Tengok kesesuaian diri adik dekat       mana)
Perlu minat dalam diri untuk belajar. (Bukan sebab ikut bf/gf pulak ) 😏😏😏
Minta pandangan guru, ibu ayah, abang akak... 
Lihat juga peluang (keperluan dan kehendak) negara masa kini. 

Kalau nak banyak tips lagi tanya ok... πŸ˜‰

Untuk adik-adik yang tak dapat masuk U untuk 1st intake or takde rezeki nak sambung belajar jangan putus asa. Usaha dan cari yang lain sebab peluang hari ni banyak. 

Belajar tinggi ke menara gading belum menjanjikan hidup kita lebih mewah tetapi ianya sebagai satu jalan untuk kita memperoleh ilmu dan membina kekayaan. 

❤ All the best adik-adik.

Panduan permohonan UPU klik >MOHON UPU<

πŸ‘€Thank you for readingπŸ‘€

1 comment:

  1. Assalam.
    Kak,.. kalau pasal kolej komuniti or politeknik pulak macam mana?

    ReplyDelete

Terima Kasih berkunjung dan memberi komen :)

COPYRIGHT by HusnaIsmail