Saturday, 12 December 2015

Terima Kasih 'ENCIK'

Assalamualaikum wbt



haluu reader(s). ok ENTRY ni aku nak share sikit pasal sorang lecture yang gilerr best and menggila-gila. First dia masuk kelas macam takut je wehh.. ye la asyik dok petik nama mintak jawab soalan dia. Member sebelah aku punya ayat sampai macam ni ..
"naa,..kau pegang tangan aku sejuk wehhh..."
lebih kurang maca tu lahh ayat dia.. sebab dye kena jawab soalan encik tu. 
Encik ni punya stail bagi nama ikut suke dia je.. macam 
af, wash, tok adi, astro awani, ... yang dia ingat tu dia panggil betul lahh.
Lupa perkenalkan encik tu...
..Nama encik tu Huzairi tapi tah macam mana kami sekelas ley lekat panggil dye encik ubai. #ubai
Rasa ni semua gara-gara botak@fittreyhazwann .


Bila dah banyak minggu si encik ni ngajar... rupanya 

...Tapi rupa nyer dah lama2 rasa sonok belajar dengan dia. Walau assigment tak nampak hala tuju dye asyik dok bagi bagi dan bagi... 

Ni aku share sikit gambar kiteorang dengan dia. 







semoga jumpa lagi ye encik. 

Sem 7 dah kami sem depan. Harapnya berjaya semua siapkan tesis dan dipermudahkan urusan untuk ke Latihan Industri. 

AMEEN.

๐Ÿ‘€Sekian. See you next entry.๐Ÿ‘€

Friday, 18 September 2015

WAHAI Muslimah Bertudung Labuh

Assalamualaikum w.b.t.


Sebelum tu aku dengan rasa rendah diri seikhlas hati ingin memohon maaf andai ada yang terasa tentang apa yang dikogsikan. 


Muslimah.. labuhnya tudungmu menutupi dari atas kepala hingga tertutupnya anggota dada dan tengah badanmu. Alhamdulillah.
 Indahnya rupamu terlihat sejuknya pandangan seorang bergelar muslim.Subhanallah.
Tapi awas... ada pula antara kamu yang berupa-rupa begitu bukan untuk menutupi dirimu, kerana apa?? hanya dirimu yang tahu. 


Aku juga seorang perempuan. Aku juga mempunyai ahli keluarga bertudung labuh. wahai muslimah bertudung labuh, sejujurnya aku sangat kagum dengan kalian. 

Tapi, sebaliknya sedih bila mendengar perkongsian dan kata-kata dari public bila adanya muslimah bertudung labuh tidak menunjukkan peribadi mulia seperti penampilanmu. Apa yang kau lakukan?
kau meninggikan suara untuk berkata-kata yang tidak membawa faedah, kau masih menunding jari kepada orang, kau menilai orang lain lebih rendah dari kau kerana tidak berpenampilan seperti kau,  kau mempamerkan imej diri sekasar-kasar lelaki walau telah penampilanmu sebaik-baik muslimah sejati. Kerana terdapatnya golongan-golongan kau, maka ramai yang lain yang tidak berperangai seperti kau juga menerima tempias dari itu.

Bila mana aku terdengar kata-kata sebegini aku sendiri menjadi tidak selesa walaupun aku masih lagi belum bertudung labuh. kerana apa aku marah dengan kata-kata begini? jawapannya, aku juga seorang perempuan yang mempunyai detik dalam hati kecil ku untuk menutupi diriku begitu. jawapannya kerana aku juga mempunyai ahli keluarga bertudung labuh. 

Wahai kau yang bertudung labuh, jagalah akhlak mu supaya orang tidak memandang negatif kepada orang lain yang bertudung labuh yang niatnya kerana Allah yang sentiasa menjaga budi pekerti dan akhlak mereka.

Hope this entry can give you meaning about pentingnya menjaga adab bagi yang bertudung labuh kerana kamu membawa satu identiti dan imej yang mulia. Jadi jagalah ia. Lakukanlah kerana Allah. Jagalah tutur katamu, bahasamu,. Semoga kamu dapat menjadi penarik untuk orang lain turut berpakaian mulia seperti kamu.


Ajarlah kami sesuatu yang baik dari kamu yang baik-baik, semoga ia dapat memberi faedah dan perkara yang baik-baik untuk semua menjadi baik. 

Andai ada tersalah dan kepada yang terasa aku sekali lagi memohon maaf. 
Sekadar perkongsian yang wajar untuk dikongsi dan semoga ia dapat dimurnikan dari teguran dan komen kalian. 

Saturday, 11 July 2015

NO CAPTION

Assalamualaikum and haluu. 
Amacam posa? ok dak?? 

Aku semakin jarang nak update dah sekarang. busy? hari tu laa.. sekarang dah free.. huaaa.. 

Bulan omputeh bulan July. 2 JULY hari  tu befday aku lerr... alhamdulillah dah 23 tahun umoq aku. besaq dah weyy. Mak aku kata ni kalo kawin dah boley ada anak, tapi aku dok bawah ketiak mak ayah lagi.. huhuuu.. tapi ye la, dah depa je yang aku caya nak citer2 nak dengaq mulut aku potpetpotpet. Aku tengok orang sebaya aku mula dah dok kawin. Best je dah mula hidup berkeluarga. wowwww... seronoknyer. 
..
peneman aku (bilik rumah sewa)

aku pon tak taw apa future aku. Tapi mesti la aku harap yang terbaik. betui dakkk. 

Haaa.. siang sat tadi pon result sem 5 aku kuaq. Syukur alhamdulillah segala usaha berhasil dan berbaloi. Walau pun masa tu aku dok hadap satu situasi yang menyeksakan. Tapi dengan bantuan kawan bilik dengan kawan rumah aku yang banyak tolong untuk study segalanya dapat aku atasi. terima kasih wey hangpa tolong cek nohh.


Btw, aku rasa belum lambat kot aku nak habaq kat hangpa selamat berposa. dan selamat sambut raya. Jaga diri keselamatan semua. 
ingat orang tersayang
Jom la tidoq, satgi nak bangkit makan soq (sahur)
SEE U NEXT ENTRY.
WASSALAM. :]

Monday, 8 June 2015

Percayakah lagi kamu?

Assalamualaikum wbt dan selamat ber final exam. huaaa.

Lepak2 blogwalking kejap... Lamanya tak update... Dah minggu final dah pon.. 

Haaaa.... Ni aku nak tanya, pernah tak alami ni..--------->????
Pernahkah ada berlaku salah faham antara anda dan si dia?
---Haaaa... Pernah la tu... ----

Ohhh,... I’m not doctor cinta untuk tolong anda. 
But I wanna to share this entry with you ollllssssssz..

Sukar untuk kembalikan kepercayaan.
Ya. Benar. Walaupun apa yang terjadi itu bukan daripada diri anda atau
disebabkan salah faham, tetapi jika berdepan dengan individu paranoid 
tentu sekali amat sukar untuk pulihkan keadaan. 

Mungkin sampai hampir putus asa setelah segala penjelasan diberi,
namun si dia tetap tidak menerima. Sehingga tidak tahu cara bagaimana
untuk si dia menerima alasan serta penjelasan dan jalan yang dipilih 
adalah berserah. 



Kalo rasa down jangan follow layan perasaan tu. Tapi cakap pada diri 
perkara yang positif.
Nak contoh ke???
Macam ni,..
  •  (nama anda), senyum... Jangan tunjuk sangat yang kau tu lemah sangat.
  •  (nama anda), mungkin ada yang lebih baik.
  •  (nama anda), everything okey. Smile. Ya... I’m okey.
  •  (nama anda), you have Allah that know everything about you.
  •       Positifkan diri.


Haaa... Kalo korang ada cara untuk dapatkan semula kepercayaan tu 
share2 la sikit.. Komen kat bawah tu naaa... Nanti boley la rujuk2 
cara korang tu... 

Okey la nohh... Sampai sini dulu.. 
Sekian, Wassalam.
COPYRIGHT by HusnaIsmail